امروزه سلامت دستگاه گوارش به عنوان فاکتور کلیدی در تولید غذاهای عملگرا در نظر گرفته میشود. سالهای زیادی است که بشر به علت وجود مواد مغذی موثر بر سلامت، به استفاده از محصولات تخمیری تمایل فراوان دارد. اثرات سلامتبخش محصولات تخمیری عملگرا یا مستقیماً به دلیل وجود میکروارگانیسمها، باکتریها، مخمرها و عملکرد آنها در بدن میزبان میباشد (اثر پروبیوتیکی) و یا به طور غیرمستقیم نتیجهی محصولات حاصل از متابولیت آنها در حین عمل تخمیر میباشد (اثر زيستزادي). خصوصیات زيستزادي غذاهای عملگرا تخمیری به علت تولید متابولیتهای فعال_زیستی باکتریهای پروبیوتیک، مانند ویتامینهای خاص، پپتیدهای فعال_زيستي، اسیدهای آلی و یا اسیدهای چرب در حین عمل تخمیر میباشد. از آن رو که فرآوردههای با پایه غلات قابلیت زیستی پروبیوتیکیشان بیشتر از فرآورده های لبنی است و از طرف دیگر از خواص حسی مطلوبی برخوردارند و در مقایسه با فرآورده های لبنی از نقطه نظر برخی از مواد مغذی نظیر ویتامینها، فیبرهای رژیمی و املاح غنی تر هستند. هدف از این مقاله، مروری بر استفاده پروبیوتیکها در فرآوردههای تخمیری غیر لبنی مانند غلات میباشد.